English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

++Sitene Ekle

5 Ocak 2015 Pazartesi

Varantlar Nasıl Kazandırır


Varantlar Nasıl Kazandırır

Evde çalışarak para kazanma yöntemlerine finans piyasasındaki yazılarımız ile devam ediyoruz. Zaman içerisinde internetten diğer para kazanma yöntemleri ve kendi evimizden çalışarak kazanacağımız,  girişimcilik fikirleri hakkında yazılarımız ile devam edeceğiz.
Varant nasıl kazandırır konusuna girmeden önce varant nedir konusuna değinelim;

            Varant:  ‘’Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ‘’ demektir.  Evet adından da anlaşılacağı üzere belirli bir varlık üzerine çıkarılırlar. Varantların ömrü belirli vadelerle sınırlıdır. ( 3-6 ay ) bu nedenle uzun vadeli yatırım için değil kısa vadeli hareketlerden para kazanmak için varant alınıp satılmalıdır. Bugün Türkiye’de varant konusunda uzman olan kuruluşlardan biri olan Deutsche Bank sitesini ziyaret ederseniz. Burada  İMKB30, SP500, DAX, Halkbank,  Yapıkredi, Akbank, İşbankası ,Tüpraş gibi büyük şirketlere ve endekslere ait alım ve satım varantlarını görebilirsiniz. İş yatırımın ihraç ettiği varantlardaki ürün çeşitliliği daha fazla. Mesela  iş yatırım petrol, altın ve döviz üzerine ihraç edilmiş varantlara sahip. Ürün çeşitliliğinin çok fazla olması yatırımcı için önemli bir fırsat . Üstelik varantlar ile sadece dayanak varlığın yükselişinden değil düşüşünden de para kazanmak mümkün peki varantlar nasıl kazandırır, Hadi bir örnekle açıklayalım.
               
          Örneğin: Borsada bilanço dönemi açıldı ve şirketler 4. Dönem aynı zamanda yıllık bilançolarını açıklamaya başladılar. Tüpraş 50.000.000 TL bir net kar açıkladı. (Rakamlar farazi olup gerçeği yansıtmamaktadır.) Bu açıklanan rakam bir önceki yılın iki katı bir rakam olsun, çok iyi bir rakam öyle değil mi ? uzun vadeli yatırımcıda özellikle temettü yatırımcısı, elde edilen kar fazla,  o halde ödenecek temettü miktarı da artabilir algısı oluşacak ve yatırımcılar Tüpraş hissesini satın almaya başlayacaklar. Talep arttıkça fiyatta yükselecektir. Bizde varant yatırımcısı olarak bu haberi aldık ve bu haberden para kazanmak istiyoruz tabi ki değerli varantlarımız sayesinde. Peki stratejimiz ne olacak, Tüpraş hissesinin yükseleceğini düşünüp bu yönde yatırım yapmak istiyorsak, Tüpraş alım varantı alacağız ve bekleyeceğiz. Peki  biz neden tüpraş hissesi almıyoruz da varant alıyoruz, varantın avantajı nedir? Sorunuzu duyar gibiyim,  bir avantajı olmasaydı varantlar nasıl kazandırır yazısını yazmak çok saçma olurdu. Zaten varant sistemi de olmazdı. 1 Lot Tüpraş hissesi piyasada 50 TL ancak 1 Lot Tüpraş alım varantı için ödemem gereken maksimum fiyat  1,50 TL . Gördüğünüz gibi bu çok büyük bir maliyet avantajı  sonuçta yukarı yönlü bir hareket varantında hisse senedinin de değerini aynı şekilde yukarı yönlü oynatacak, o halde neden daha düşük maliyetli varanttan satın alıp daha fazla kazanmayayım. Aynı şekilde tam tersini düşünün Tüpraş’ın açıklayacağı kar daha az olsaydı ve bir önceki yıldan da düşük gerçekleşseydi ne yapacaktık, bu seferde tüpraş satım varantı alacak ve piyasanın düşmesini bekleyecektik. Her birimlik bir düşüş satım varantımızın değerini yükseltecek ve varantlar sayesinde para kazanacaktık.
               
          


Varantlar nasıl kazandırır makalemiz ile bu piyasanın işleyişi hakkında sizlere temel bir bilgi vermeyi amaçladık ve verilen bilgiler çok yüzeyseldi.  Varantlar ile ilgili bir sonraki yazımızda daha teknik ve detay bilgilere inerek,  piyasaya ilişkin bazı terimler üzerinde duracağız ve birkaç işlem stratejisinden bahsedeceğiz, teknik göstergeler ve haberler nasıl paraya çevrilir örneklerle açıklamaya çalışacağız.

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder